Araç Sigortası Ve Kasko

Araç Sigortası Ve Kasko

Araç Sigortası Ve Kasko
  • 12 Ağustos 2020
  • Balans Sigorta Editör

Araç trafik sigortası ülkemiz sınırları içerinde bulunan tüm araç sahipleri tarafından olabilecek her türlü hasar sebebiyle karşı tarafta oluşabilecek maddi zarara, bedensel zarara karşı araç sahibini teminat altına alan ve karşı tarafın zararını tazmin etmek adına zorunlu kılınmış bir sigorta türüdür. Bu araç sigortası türüne zorunlu trafik sigortası denilmektedir. Bu trafik sigortası bulunmayan araçların trafiğe çıkışları yasaklanmıştır. Zorunlu trafik araç sigortası karşı tarafın zararını tazmin etmekte olup araç sahibinin zararını kapsamamaktadır. Balans Sigorta şirketi olarak aracınızın her türlü araç sigortası ve kasko sigortası gibi ihtiyaçlarına en uygun poliçe hizmetlerini sunmaktayız. 

Zorunlu trafik sigortası bulunmayan veya sigorta süresi sona ermiş olan bir araç trafik ekiplerince yapılan kontroller sırsında tespit edildiğinde trafikten men edilir ve sigorta yaptırılana kadar trafiğe çıkışına müsaade edilmez. Bir yıllık zorunlu trafik sigortası poliçesi süresince herhangi bir maddi hasar olmaması durumunda trafik sigortası üzerinde oranıyla başlamakta olan hasarsızlık indirimi uygulanmaktadır. Poliçe dönemi sonunda hasar durumu olmamaya devam ederse, indirimler her seferinde %5 artarak devam etmektedir. Bu oran yani hasarsızlık indirimindeki en yüksek oran %20 olarak belirlenmiştir ve bu oranı aşmamaktadır.

Zorunlu Trafik Sigortasının Teminatları

Zorunlu trafik sigortasının teminatları bütün sigorta şirketlerinde aynı olmaktadır. Ancak ücret ve ödeme seçenekleri şirketlere göre değişiklik gösterebilmektedir.

Kişi başı ölüm ve tedavi maliyetleri, hasarın meydana geldiği durumlarda her bir birey için verilecek olan vefat ve tedavi giderleri,

Kaza başı ölüm ve tedavi masrafları, hasar anında kazadaki her bireyin vefat ve tedavi giderleri,

Kaza başı maddi giderler ve ücretleri, hasar meydana gelince karşı tarafa ödenmesi gereken maddi zararların karşılığı.

Kasko Sigortası

Sigorta türleri arasında bulunan kasko zorunlu bir sigorta olmayıp araç sahiplerinin istekleri doğrultusunda yaptırılmaktadır. Aracın yanması, çalınması, hırsızlık teşebbüsü ve kaza sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alan bir sigortadır. Gerek seyir halinde iken gerekse aracın park halinde bulunduğu sırada oluşabilecek riskli durumlar göz önünde bulundurulduğunda kasko sigortasının ne kadar elzem bir sigorta olduğu anlaşılacaktır. 

Bilindiği gibi insanlar gerek canlarını gerekse mallarını güvence altına almayı istemektedir. Söz konusu ihtiyaç hasebiyle sigorta firmaları bir takım çözüm yolları sunmaya gayret göstermişlerdir. Yaygın olarak bilinen ve yaptırılan sigorta çeşitleri arasında araç (kasko) sigortası ve hayat sigortası yer almaktadır. Sigorta çeşitleri tabi ki de bu kadar değildir. Onlarca çeşit sigorta türü bulunmakta ve bireylerin can ve mal güvenlikleri teminat altına alınmaktadır.

Sigortanın Tanımı

Bireyleri veya bir eşyayı korumak maksadıyla gerçekleştirilmiş güvence sistemine sigorta denmektedir. Belli oranlar dahilinde ödemesi yapılan primler karşılığında bireyin veya eşyanın olabilecek zararlara karşı, risk faktörleri oluştuğu zaman teminat altına alınmasını gaye edinmiş bir güvence sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Zorunlu Trafik Sigortası ile Kasko Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Trafik sigortası ile kasko sigortası arasında bulunan en büyük fark; Trafik sigortasının zorunlu, kasko sigortasının ise bireyin isteğine bağlı olmasıdır. Bu nedenle, trafik sigortası olmadan aracın trafiğe çıkışı söz konusu olamaz. Kasko sigortası olmayan aracın böyle bir zorunluluğu bulunmamakta ancak oluşabilecek risklere göre bireylerin tercih sebebi olmaktadır.

Zorunlu trafik sigortası, kaza esnasında karşı tarafta meydana gelebilecek zararları karşılamaktadır. Kasko sigortası ise, hem sigortalı aracı hem de karşı tarafta bulunan aracı meydana gelebilecek zararlara karşı teminat altına almaktadır. Trafik sigortası yalnızca karşı tarafın hasarını ödeyebilmek konusunda sigortalıya kolaylık sağlamaktadır. Kasko sigortası ise poliçe sahibi olan bireyin hem mağduriyetini hem de oluşacak hasarını karşılamaktadır.

Zorunlu trafik sigortasının kaideleri devlet ve kanunlar tarafından düzenlenmektedir. Bu nedenle, kaza anında meydana gelebilecek maddi zararları ve bedensel zararları belli sınırlar kapsamında teminat altına almaktadır.

Zorunlu trafik sigortasının teminatları belli limitlere göre belirlenmektedir. Fakat zorunlu trafik sigortasının ücretleri serbest tarife ile gerçekleştirilmektedir. En uygun fiyat avantajını sağlayan sigorta şirketine zorunlu trafik sigortasını yaptırmak önem arz eden bir konudur. Ancak kasko sigortaları için aynı konu geçerli değildir. Kasko sigortası fiyatı poliçede nelerin teminat altına alındığına göre değişiklik göstermektedir.

Standart Bir Kasko Sigortasının Teminatları Nelerdir?

Araca çarpma ve araca çarpılması; araç hareket halinde iken veya park halinde iken araç sahibi ya da ikinci bir şahsın araca çarpması ile meydana gelen hasarların karşılanmasını kapsar. Aracın devrilmesi, düşmesi, yuvarlanması gibi nedenler bu sınıfa girmektedir. Art niyetli üçüncü şahıslar tarafından gerçekleştirilen maddi zararların karşılanması da bu kapsamdadır.

Yangın; aracın kullanılamayacak hale gelmesi veya kısmen yanarak hasar gördüğü durumları kapsamaktadır.

Hırsızlık veya hırsızlığa teşebbüs; araçta bulunan çeşitli aksesuar ya da parçaların çalınması, aracın kendisinin çalınması, çalmaya teşebbüs edilmesi gibi zarar unsurlarını kapsamaktadır.

Araç Kasko Sigortasına Eklenebilen Teminatlar

  • Enflasyon teminatı paketi,
  • Deprem nedeniyle oluşabilecek hasarların teminatı,
  • Terör olaylarına yönelik oluşacak zararların teminatı,
  • Sel ve su baskını nedeniyle oluşacak zararların teminatı,
  • Ferdi kaza teminatı,
  • Ferdi kaza, deprem teminatı,
  • İhtiyari mali sorumluluk teminatı,
  • Hukuksal yardım kapsamında teminat,
  • Eskime payı ve fiyat oranında düşmeme teminatı,
  • Kullanım kaybına bağlı zararların teminatı,
  • Yardım, hizmet paketi teminatı,
  • Hasar ikame etme teminatı,
  • Alevsiz yangın oluşumuna bağlı zararların teminatı,
  • Kilit sistemi hasarlarına yönelik teminat,
  • Yurt dışı teminatı.
Whatsapp Hızlı Teklif Al Hızlı Teklif Al

TEKLİF AL ×