Zorunlu Araç Sigortası Ve Kasko Nedir?

Evlerde deprem sigortası zorunlu olduğu gibi araçlar için bazı zorunlu sigortalar vardır. Genel olarak sigorta ve kasko zorunlu gibi düşünülür. Fakat sigorta zorunlu olmasına karşın kasko sadece önlem amaçlı yapılır. Yani zorunlu değildir. Kara yollarının trafik kanununun 2918 sayılı kanununa göre her araç sahibi aracına bu sigortayı yaptırmak zorundadır.  Araç sigortasının amacı herhangi bir kaza durumunda ortaya çıkar. Kaza sonrasında her türlü maddi destek verilmesi adına sigorta hayati bir öneme sahiptir. Kazadan dolayı kaynaklanan her türlü maddi hasarın karşılanması bu sigortaya bağlıdır. Her yıl yenilenmesi gereken bu araç sigortası hayati bir öneme sahiptir. 

Zorunlu Araç Sigortaları

Araç sigortaları temelde maddi hasarları karşılasa da sadece bununla sınırlı değildir. Ana teminatlar açısından her türlü maddi, sağlık, sakalık ya da ölüm durumunu içinde kapsar. Yine bunun dışında bazı asistans teminatı gibi hizmetler bu sigortaya dahildir. Tüm Türkiye'de yaşayan ve aracı olan herkes bu sigortayı yaptırmak zorundadır. Bu yasa gereğince araç kullanan ve araçta olan herkesi korumak adına böyle bir karar alınmıştır. Bu nedenle bu sigortayı hiç yaptırmamış birine ceza kesilir.

Aynı zamanda bu sigorta her yıl bir defa yenilenmelidir. Yenileme zamanı geldiği halde bunu yapmayan araç sahiplerine trafikte ceza kesilir. Hatta bu durumda araca el konulabilir ve ceza yazılabilir. Bunun önlenmesi adına herkes zamanında araç sigortalarını eksiksiz bir şekilde tamamlamalıdır. Trafik sigortası karşılama ücretleri de 12 Nisan 2017 tarihinden itibaren tavan fiyat uygulaması ile işlemektedir. 

Trafik Sigortalarının Ücretleri

Genel olarak trafik sigorta şirketleri hasarları 1. 2. sıralama olarak hesaplarlar. Ayrıca bu hasarın ücretleri ülkedeki farklı şehirlere göre değişmektedir. Örneğin İstanbul'da 1. basamak hasara sahip olan bir araç için 3596 lira bir sigorta ödeneği bulunmaktadır. 2. basamak için ise 2877 Türk lirasıdır. Trafik sigorta şirketlerinin çalışma prensibi de şu şekildedir.

Kaza durumunda karşı tarafında hasarına bağlı olarak ödeme yapılmaktadır. Yani kaza iki araç ile değilse yani örneğin duvara çarpılmış ise sigorta ödeme yapmaz. Bu tarz durumlarda sigorta ödeme yapmadığından sigortanın da bir anlamı kalmaz. Bu tarz iki ya da daha fazla aracın kazan yaptığı durumlarda esas nokta üçüncül şahıslardır. O durumda hasar kaydına bakılarak sigortanın ödeyeceği rakam hesaplanır.

Sigorta şirketlerinden sigorta satın almak için önce gerekli muhakemeler yapılmalıdır. Ayrıca bu muhakeme sırasında araca sunulacak prim miktarı da en net şekilde hesaplanıp ortaya konulmalıdır. Aksi taktirde kazadan sonra ödenecek prim ve hasar geri ödeneği konusunda sıkıntı çıkabilir.

Bu ödenecek miktar 2017 yılında yasa haline getirilen trafik sigortası karşılama ücretlerinin tavanını geçmemelidir. Bu fiyat belirleme klasmanları her şirkette farklı olabilmektedir. Bu yüzden en iyi fiyat  veren şirketin bulunmasında karşılaştırma yapılmalıdır. Ne kadar çok araç sigortası şirketi araştırılırsa o kadar uygun bir fiyat bulunabilir. 

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezaları

İlk olarak sigortasını hiç yaptırmayan ya da zamanında yaptırmamış araçların trafiğe çıkması kesinlikle yasaktır. Zorunlu araç sigortası yaptırmayan sürücülerin araçları trafik şube otoparklarına park edilir. Yani cezanın o anda ödenerek sürüşe devam edilmesi söz konusu değildir. Önceden ödenmiş olması gereklidir. Bu yüzden de araç trafikten çekilir. Zorunlu araç sigortasını yaptırmamış araçların çekildiği yerden geri alınması da zahmetli bir iştir. Geri almak için mutlaka zorunlu trafik sigortası yaptırılmalıdır.

Sigorta yapılmadan önce yapılması gereken ilk iş aracın çekildiği yerdeki görevli memurlara durum hakkında haber verilmesidir. Aracı geri almak için sigorta ödeneceği bildirilmesi gereklidir. Sonra da bu süreçte araç sigortasız trafiğe çıktığından dolayı bir miktar para cezası ödeniyor. Buna ek olarak aracın her otoparkta kaldığı ekstra gün için ek otopark ücreti de talep ediliyor. Sonra da sigorta işlemi yapılmalı. Sigortaların tamamlanmasının ardından tüm sigorta yaptırıldığını gösteren belgeler götürülmeli. Sonrasında da araç geri teslim alınabilir. 

Kasko Nedir, Avantajları Nelerdir?

Kasko da bir çeşit araç sigortasıdır fakat sigortadan farklı olarak zorunlu değildir. Yani bunun için herhangi bir zorunluluk yasası bulunmamaktadır. Kasko sigortadan farklı olarak herhangi bir aracın kişiden bağımsız olarak zarar görmesi ya da yok olmasını da kapsar. Örneğin yanma, hırsızlık ya da irade dışında hasar görme durumlarında da kasko şirketleri ödeme yapar. Tabi ki kasko şirketlerinin de sağladığı avantajlar farklı olabilmektedir.

Bunun dışında sigorta şirketleri uluslararası değil ise tüm hasar, hırsızlık ya da yangın gibi durumlar Türkiye sınırları içerisinde geçerlidir. Kasko süreci ise ödeme tarihinden itibaren başlar. Şirket ile yapılan anlaşmaya bağlı olarak imza atılır atılmaz kasko hizmeti alınabilir. Kasko başlangıç saati 12.00 olarak belirlenir. Fakat bu durum kasko şirketi ve sürücü arasında anlaşma ile değiştirilebilir.

Kasko sigortanın araç hasarı ya da kaybını önlemesi için olay gününden en fazla beş gün içinde kasko şirketine haber vermesi gereklidir. Aksi taktirde kasko şirketi gerekli çalışmaları yapmaz bu da ücret ödenmemesi anlamına gelir. Kasko fiyatları ise oldukça değişken olabilmektedir. Uygun fiyatlı kasko hizmeti veren firmalar da bazı zamanlar teklifleri esnetebilmektedir. Bu yüzden her daim anlaşma uygun bir dille yapılmalı ve okunmalıdır. En uygun fiyat için ise kasko firmaları iyi araştırılmalıdır.

Whatsapp